the lesson

Вчера гледах с брат ми български филм на име Урокът. Като европейско кино естествено, действието се развиваше дооста бавно и потискащо. Та този филм го гледахме в продължение на близо час и половина. В един момент (поредната) сърце-раздираща драма беше на път да се случи в така или иначе тежкия живот на главната героиня и аз не издържах. Станах и отидох в другата стая да се занимавам с нещо друго.Естествено от другата стая все пак чух, че се е случило точно това, което очаквах. Тази жена беше буквално на дъното, и макар че се беше трудила усърдно и честно, всички и отказваха помощ.

Краят не изчаках и заспах преди да е свършил филма за да питам брат ми какво е станало накрая. Докато се опитвах да заспя премислях какво какъв какъв беше “урокът”. Дали, че животът без пари е скапан? Че хората лъжат и не можеш да се довериш на никого?

Не знам, но аз друга поука си извадих. Като цяло, не за този специално. Според мен за да е интересна една история трябва да има някаква трудност за преодоляване. Момент, в който да покажеш геройство, да се пречупи нещо в теб, да надвиеш плътта си. Момент, в който да се довериш на Бог, защото сам не можеш да се справиш. Да се предадеш. Ако всичко върви по мед и масло, няма как да го оцениш.И така заключвам, че трудностите са необходими до някаква степен.

Та. Да се върнем към основната тема. В такъв момент аз се предадох и излязох от стаята. Въобще има филми, които са трудни за гледане, но ако веднъж си го видял и знаеш какво ще се случи и как ще свърши с хепи енд* тогава става малко по-лесно. Знаеш със сигурност, че накрая всичко ще е наред и злото даже може да се обърне за добро. Защото иначе филма би те оставил неудоволетворен.
И така – не се отказвай.

“When we hit our lowest point we are open to the greatest change.” – Avatar Aang

 

 

* (не винаги, но често) и как накрая някак всичко се е подредило както трябва. Така завършват филмите които аз харесвам. Ако завърши с хаос и разочарование и  feeling of dread, директно отива в категорията на “never again”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s